VEEL GESTELDE VRAGEN

Mag ik pijnstillers nemen na de haartransplantatie?

Uitsluitend paracetamol mag na de behandeling worden gebruikt. Neem geen middelen als ibuprofen of aspirine. Mocht u bepaalde medicijnen gebruiken dan zullen wij in overleg met u bepalen of u die kunt nemen.

Is het herstel pijnlijk?

Het donorgebied is het enige gebied dat na de behandeling soms wat gevoeliger is. Dit is na een paar dagen verdwenen.

Kan ik normaal slapen na de haartransplantatie?

Gebruik de 1e en 2e dag na de operatie een extra kussen in de rug en het nekkussentje van de kliniek tijdens het slapen. Het is raadzaam om er bij het slapen gaan ervoor te zorgen dat het hoofd hoger ligt, zo kan de zwelling wat wegzakken. Niet geheel onbelangrijk, het beperkt ook de kans op het uitvallen van de transplantaten. De transplantaten zijn in dit stadium nog niet vergroeid met het weefsel. Verder kunt u een kussen tegen uw linker- en rechterzijde leggen, zodat u stabiel ligt en minder snel zal draaien in uw slaap. U hoeft vanaf de 3e dag na de behandeling niet meer met het nekkussentje en de extra kussens in de rug te slapen; u kunt uw gebruikelijke houding aannemen.

Vanaf dag 3 na de operatie kunt u de wondgenezing bevorderen door eenmaal daags het donorgebied in te smeren met Calendulazalf, bij voorkeur voor het slapen gaan, zodat de zalf goed kan intrekken. Vanaf de 7e dag mag u eenmaal daags het ontvangstgebied insmeren met deze zalf. De Calendulazalf is zonder recept te verkrijgen bij een drogist en apotheek.

Hoelang is het zichtbaar dat u een haartransplantatie heeft ondergaan?

De wondkorstjes en eventuele roodkleuring van de hoofdhuid kan tot ca. 10 dagen na de behandeling aanhouden. De zwelling aan het voorhoofd zal eerder verdwijnen, na ongeveer 8 dagen. Afhankelijk van het individuele genezingsproces, het soort werk of een wel/niet representatieve functie maakt de beslissing voor iedereen anders om de dagelijks werkzaamheden te hervatten. Doorgaans gaan de meeste cliënten na maximaal 2 weken weer werken.

Haarstyling en bescherming

Let vooral goed op bij het instappen in de auto!

Zorg ervoor dat u uw hoofd niet stoot tijdens de eerste 2 weken na de haartransplantatie. Zeker op de dag van de behandeling is het gevoel op het hoofd verstoort, waardoor u eerder geneigd bent uw hoofd te stoten. Daarnaast mag u op de dag van de behandeling niet autorijden.

Moet ik mijn hoofd beschermen tegen de on na de haartransplantatie?

Tot anderhalve maand na de behandeling moet u uw hoofd beschermen tegen de zon. Dit is om verkleuringen van de huid na de behandeling te voorkomen. U mag dus wel onder een overkapping zitten of een hoofddeksel dragen, maar activiteiten in de volle zon moet u vermijden.

Zwelling na haartransplantatie

Een rechte houding helpt onder invloed van de zwaartekracht, het vocht sneller te laten zakken. Verder kunt u overdag op de 2e en 3e dag na de ingreep, 5 á 6 keer per dag, gedurende 4 minuten een washandje gevuld met een ice pack op het voorhoofd (niet op het behandelde gedeelte) leggen. Tevens kunt u enkele malen per dag het deel van de neusbrug, boven de wenkbrauwen en langs de slapen masseren om de afname van de zwelling te bevorderen.

Vermijd zonlicht en zonnebank!

Ga de eerste 4 weken niet in direct zonlicht of onder de zonnebank. Indien u veel buiten bent, kunt u het beste een zonnebrandcrème gebruiken met factor 50 of na 1e week een hoofddeksel te dragen.

Haarstyling

De eerste 14 dagen raden wij het gebruik van gel of haarspray af. Deze producten hebben een uitdrogende werking op de hoofdhuid. Verder mag u mag de eerste 6 weken uw haren niet verven. Na 2 weken mag u weer naar de kapper en kan ook de tondeuse gebruikt worden.

Wees voorzichtig bij het aan- en uitkleden!

De 1e en 2e dag na uw behandeling dient u uiterst voorzichtig te zijn en het ontvangstgebied niet aan te raken, bijvoorbeeld tijdens het aan- en uitkleden. U kunt het beste kleding dragen met een voorsluiting zodat u geen kleding over het hoofd trekt.

Kan je je haren kammen na een haartransplantatie?

Je haren kammen na een haartransplantatie kan je gewoon doen, maar zorg dat je het getransplanteerde gebied niet raakt. Uitleg over dit soort zaken kunnen besproken worden in het gratis consult.

Kan ik na een haartransplantatie direct weer naar de kapper?

Je haren kammen na een haartransplantatie kan je gewoon doen, maar zorg dat je het getransplanteerde gebied niet raakt. Uitleg over dit soort zaken kunnen besproken worden in het gratis consult.

Vanaf wanneer mag ik beginnen met sporten?

U mag gedurende 1 week niet sporten en/of lichamelijke inspanningen verrichten (ook seksuele activiteiten vallen hieronder). Dit in verband met een verhoogde hartslag en transpiratie. Het transpireren maakt de huid vochtig en dit maakt de hoofdhuid kwetsbaar, waardoor er bacteriën kunnen ontstaan en de kans op infecties wordt verhoogd. Intensieve (contactsporten en zware fysieke) activiteiten kunt u na 2 weken hervatten. Maak de eerste 2 weken geen gebruik van de sauna of het chloorwater/zwembad.

Kan ik een haartransplantatie inplannen zonder een consult?

Het is niet mogelijk om, zonder het voorafgaand afnemen van een consult, een haartransplantatie in te boeken. Tijdens het consult wordt uw geschiktheid en medische situatie beoordeeld. Daarbij wordt onder andere gekeken hoeveel grafts u nodig heeft en worden uw wensen en verwachtingen besproken.

Is het mogelijk om het consult en de haartransplantatie op dezelfde dag in te plannen?

Dat is helaas niet mogelijk. Wij plannen het consult en de haartransplantatie op verschillende dagen in. We vinden het belangrijk om u eerst van alle informatie te voorzien en al uw vragen te beantwoorden, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken. Een haartransplantatie is immers een cosmetische ingreep en heeft geen medische noodzaak.

Kan ik direct een haartransplantatie behandeling inplannen na het consult?

Indien u na het consult tevreden bent met het te verwachten resultaat en een goed gevoel heeft over het geheel, dan kunt u samen met onze arts een operatiedatum bepalen. Daarna krijgt u nog aanvullende informatie over het gehele proces. Deze informatie krijgt u ook per mail toegestuurd, zodat u het allemaal thuis nog eens op uw gemak kunt doornemen.

Hoe lang duurt het eerste consult?

Het eerste consult neemt gemiddeld 45 minuten in beslag.

Door wie wordt het consult uitgevoerd?

Het consult wordt uitgevoerd door één van onze artsen of haartransplantatie adviseurs.

Moet ik mijn haren laten scheren, knippen of wassen voor het eerste consult?

U hoeft uw haren niet te laten knippen of scheren. Het advies is om uw haren te wassen vooraf aan het consult en er niets in te doen qua stylingsproducten (gel, schuim). Daarmee krijgen wij goed inzicht in uw natuurlijke kapsel en hebben we de mogelijkheid om uw situatie het beste te beoordelen.

Mag er haargel, spray, schuim, kleurpoeder, extension of een pruik in mijn haar zitten tijdens het consult?

Nee. Om uw situatie juist te kunnen beoordelen en u van het beste advies te voorzien, moeten wij goed inzicht krijgen in uw natuurlijke kapsel. Om deze reden vragen wij u om uw haren te wassen en er vervolgens niets in te doen.

Moet ik een verwijsbrief meenemen naar het eerste consult?

Een verwijsbrief van de huisarts is niet nodig, omdat een haartransplantatie in principe geen verzekerde zorg is. Indien er medische redenen zijn voor een haartransplantatie en u mogelijk recht heeft op een vergoeding, dan raden we aan om via de huisarts naar ons te komen.

Moet ik mijn medicatie of allergieoverzicht meenemen naar het eerste consult?

Moet ik mijn medicatie of allergieoverzicht meenemen naar het eerste consult?

Hoe zwelling verhelpen?

De zwelling zakt richting de ogen. U kunt de zwelling masseren volgens onze instructies. Ook koelt u uw voorhoofd met een ice-pack of zakjes gevuld met doperwten elk uur voor 10 minuten. Let op dat u de eerste dagen op het getransplanteerde gebied niet mag wrijven, koelen of krabben! Koelen en masseren mag alleen op huid waar niet op geopereerd is.

Wat moet ik doen als er een bloedinkje optreedt na de haartransplantatie?

U krijgt gaasjes mee voor dit soort bloedinkjes. Maakt u zich geen zorgen, pak een gaasje en vouw dit op. Druk met het gaasje gedurende een minuut op het bloedinkje. Zorg ervoor dat u niet de nieuwe geplaatste haren beschadigd. Gewoon dichtdrukken zonder te bewegen over de haren. Anders zouden deze eruit kunnen komen.

Mag ik alcohol drinken na de haartransplantatie?Mag ik alcohol drinken na de haartransplantatie?

U mag de 1e week na de behandeling niet roken, geen alcohol drinken en/of drugs gebruiken. Roken, alcohol en drugs zijn niet goed voor de genezing én dit kan het resultaat negatief beïnvloeden.

Hygiëne

Vermijd contact met stof en vuil zoveel mogelijk en raak de hoofdhuid enkel aan met schoongewassen handen om infecties te voorkomen. Zeer zelden kunnen er meerdere haarzakjes ontsteken in het ontvangstgebied die er uitzien als puistjes. Dit kan behandeld worden met een plaatselijk antibioticum. Herkent u deze symptomen? Neem dan contact op met de kliniek, zodat wij u verder kunnen helpen.

Kan je je haar weer doen/gel gebruiken na een haartransplantatie?

Je haren weer in model krijgen met gel en andere haarproducten mag weer gedaan worden zodra men na twee weken weer op controle bij de arts van Istanbulhair is geweest. Dit heeft te maken met het herstel van de huid.

Mag ik een pet of helm dragen na een haartransplantatie?

Vanaf de 7e dag mag u een pet of ander hoofddeksel (m.u.v. een helm) dragen. Indien u nog veel korstjes op het transplantatiegebied heeft, adviseren wij om het hoofddeksel niet te strak maar juist losjes te dragen. Nadat uw korstjes weg zijn, mag u ook een helm dragen.

Tijdlijn haargroei

Na een haartransplantatie behoeft de haargroei veel geduld. Er verstrijken vele maanden voor het eindresultaat zichtbaar is, maar in die tussentijd is er zeker al groei waarneembaar. Bij sommige mensen groeit het haar wat langzamer of sneller dan we hieronder beschrijven. Beschouw deze tijdlijn als een indicatie:

Is een haartransplantatie ook mogelijk met kroeshaar?

Ja, ook mensen met kroeshaar kunnen dankzij een haartransplantatie weer zelfverzekerd door het leven.

Hoeveel haren worden er tijdens mijn transplantatie verplaatst?

Hoeveel haren er tijdens een haartransplantatie verplaatst worden, hangt helemaal af van de situatie: hoe groot is het gebied dat behandeld moet worden, en hoe ziet de haarkrans – het deel van het hoofd dat altijd behaard blijft eruit…

Hoelang duurt het genezingsproces na de behandeling?

Na 2-3 weken is het donorgebied volledig hersteld. Na paar maanden krijgt men bij Istanbulhair controleafspraken waarbij de huid wordt onderzocht. Zowel het donorgebied als het getransplanteerde gebied wordt nagekeken. Als beide er rustig en goed uitzien, kunt u de meeste activiteiten gewoon weer oppakken zoals u gewend was.

Wanneer is het eindresultaat van de haartransplantatie zichtbaar?

Het eindresultaat zal na 1 jaar soms wel 1,5 jaar zichtbaar zijn. Soms ontstaat er na ongeveer 12 weken een periode waarbij het getransplanteerde haar uitvalt. Dit is normaal, het groeit hierna gewoon weer terug.

Is er een leeftijdsgrens voor het consult?

Er geldt in principe geen leeftijdsgrens voor het consult. Echter, dient u tussen 21 en 65 jaar te zijn wanneer u behandeld wordt. Om deze reden raden we aan om een consult in te plannen, indien u in deze leeftijdsgroep valt.

Hoe verloopt een consult en wat mag ik verwachten?

Bij binnenkomst meldt u zich aan bij de receptie. Wij bieden u koffie/thee aan en u vult een anamneseformulier in (tenzij u dit thuis al heeft gedaan). Daarna worden er van het probleemgebied foto’s genomen vanuit 5 verschillende perspectieven. Dat gebeurt in een modern uitgeruste fotostudio waarbij gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologie.  Nadat er foto’s zijn gemaakt, gaat u verder naar onze consultatieruimte.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden voor het eerste consult?

Wij adviseren om onze website door te nemen vooraf aan het consult en de geschiktheidstest te doen. De ‘ben ik geschikt’ test zal u een eerste indicatie kunnen geven, waarbij rekening wordt gehouden met 300 x optisch zoom lens.

Kunnen we voor meerdere personen 1 consultafspraak inplannen?

Dat is mogelijk voor een maximum van 2 personen. U dient dit door te geven bij het inplannen van de afspraak, zodat wij daar rekening mee kunnen houden in de agenda. Wij reserveren dan meer tijd voor u.

Wat is de wachttijd voor een consult?

Dat varieert, wij raden u aan om contact met ons op te nemen en deze vraag neer te leggen bij onze assistentes.

Waarom is het eerste consult gratis?

Wij vinden goede informatievoorziening erg belangrijk. Naast de algemene informatie die wij verlenen op onze website, beoordelen wij graag ook uw persoonlijke situatie. Tijdens het eerste consult bespreken we uw wensen en verwachtingen en beoordelen we de haalbaarheid hiervan.

Wij willen dat u een weloverwogen keuze maakt na een medische beoordeling en op basis van alle beschikbare informatie. Daar hoort een vrijblijvend en gratis consult bij, zodat u geen financiële druk ervaart tijdens het maken van een keuze.

Kan ik een tweede consult inplannen vooraf aan mijn behandeling?

Indien u na het eerste consult nog vragen heeft, dan kunt u deze per mail of telefoon aan ons stellen. Wanneer u behoefte heeft voor een uitgebreider gesprek kunnen we een belafspraak voor u inplannen met één van onze haarspecialisten.

Wanneer u voorafgaand aan een haartransplantatie een tweede consult wenst, dan rekenen wij hier een tarief van €100,- plus BTW voor. Indien u daarna besluit om een haartransplantatie bij ons in te plannen, dan verrekenen wij de kosten van het consult met de behandeling. Er wordt dan dus €100,- van het behandeltarief afgehaald.

Kan ik mijn consult annuleren of verschuiven naar een andere datum?

Wanneer u door omstandigheden genoodzaakt bent om het consult te annuleren, dan vragen wij u dit uiterlijk 48 uur vooraf aan de afspraak aan ons door te geven. Indien u ons niet of niet tijdig informeert, dan dienen wij uw consult afspraak te registreren als no-show. Wij zullen u dan een rekening van €100,- plus BTW toesturen. Na betaling van dit openstaande bedrag, kunt u opnieuw een afspraak inplannen voor een gratis consult. Indien u na het consult besluit om een behandeling bij ons te ondergaan, dan verrekenen wij de kosten van de no-show op uw eindfactuur in de vorm van een korting van enkel €100,- (omdat de behandeling vrijgesteld is van BTW als medische dienst).

Moet ik mijn oude foto’s, waar ik meer haar had, meenemen naar het consult?

Het meenemen van oude foto’s zal ons helpen om inzicht te krijgen in uw natuurlijke kapsel. Wij zullen tijdens het consult de oude foto’s samen met u bekijken en dit meenemen in de beoordeling.